Aloite yömetron palauttamisesta Länsimetron yhteydessä

Teimme 22.2. yhdessä Laura Nordströmin kanssa valtuustoaloitteen yömetron palauttamisesta. Tärkeimpänä perusteena on länsimetron myötä lisääntyvä metron saavutettavuus, mikä tekee tarkemman selvityksen tekemisen ajankohtaiseksi.

Aloitteen allekirjoitti yhteensä 43 kaupunginvaltuutettua eli enemmistö valtuustosta.

Aihetta käsittelevä mielipidekirjoituksemme julkaistiin Helsingin Sanomissa 8.2. ja Länsiväylässä 4.3. (sivu 12).

Aloite kokonaisuudessaan alla:

Metron käyttäjät ovat vuodesta toiseen tyytyväisimpiä joukkoliikenteen matkustajia. 8.11.2013- 31.12.2014 helsinkiläiset pääsivät nauttimaan metron yömetroliikenteestä perjantaisin ja lauantaisin klo 23.30–1.30. Matkustajia oli keskimäärin 3 200 matkustajaa yötä kohden.

HSL:n hallitus lopetti kokeilun viitaten kustannusten kalleuteen ja Helsingin kantakaupungin sisällä tapahtuvien matkojen suureen osuuteen. Samalla se kuitenkin päätti, että selvitetään “onko metron yöliikenteessä päällekkäisyyttä bussilinjojen kanssa”, mitä myös Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta ja kaupunginhallitus olivat omissa lausunnoissaan edellyttäneet.

Tämä selvitys tehtiin heti kokeilun jälkeen melko kevyesti, vaikka yömetrokokeilun yhteispeli bussiliikenteen kanssa olisi voitu toteuttaa tehokkaammin. Nyt olisi aika selvittää asia kunnolla.

Länsimetron liikennöinti tulee muuttamaan Helsingin ja Espoon välistä bussiliikennettä sekä metron saavutettavuutta merkittävästi. Muun muassa Lauttasaari ja Otaniemi tulevat metron varrelle. Tämä antaa oleellisen lisäsyyn tutkia tilanne uudelleen.

Yömetro palvelisi niin vapaa-ajan matkustajia kuin myöhään työskenteleviä kaupunkilaisia. Kysynnän voi olettaa kasvaneen, sillä kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on lisännyt myöhäisiltaan asti työskentelevien työntekijöiden määrää.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä ja Helsingin kaupunki selvittävät, miten yömetro ja bussien yöliikenne olisi parhaiten sovitettavissa yhteen sekä mahdollisuutta palauttaa yömetroliikenne viikonloppuisin länsimetron aloittamisen yhteydessä. Samalla tulee selvittää, voisiko metro liikennöidä myös arkisin hieman myöhempään.

Aiheet:

55 Antti Möller

Antti Möller

Helsinkiläinen paikallispoliitikko, koulutus- ja kasvatuslautakunnan suomenkielisen jaoston jäsen, viestintäasiantuntija, freelancer-kirjoittaja, Konepaja-liikkeen aktiivi ja perheenisä.

Tue kampanjaani