YTLK 20.8.2013: kaupungin käsityöpajasta ja rengaslukoista

Esityslista käytiin läpi tunnissa, mikä taisi olla tämän kauden ennätysnopein pyrähdys. Katu- ja puisto-osaston asioita ei ollut yhtäkään, mikä osaltaan vaikutti tahtiin. Lautakunnan jäsenten omissa asioissa nostettiin esiin rengaslukot, mistä saatiinkin jäntevä keskustelu aikaiseksi.

Päätökset löydät tästä.

1. Lausunto puuveistosten pelastamiseksi

Tuomas Rantanen on tehty mainion ja laajasti kannatetun aloitteen helsinkiläisten hyvin tuntemien puuveistosten puolesta. Kyseessä on vuonna 1991 perustetun käsityöpajan kädenjäljestä, josta olemme saaneet nauttia leikkipuistoissa ja muuallakin. Jukka Toivosen ja parin muun työnjohtajan johdolla pyörinyt paja käynnistettiin 1990-luvun laman aikana työllistämistarkoituksessa ja se tuotti pääasiassa puusta eläinaiheisia veistoksia, leikkivälineitä ja myös ajoesteitä.

Menestystarina sai ikävän päätöksen. Rakennusviraston alaisuudessa toiminut paja siirrettiin silloisen sosiaaliviraston alaisuuteen vuoden 2009 alussa, kun rakennusviraston organisaatiota uudistettiin. Tässä yhteydessä tilattiin konsulttiselvitys pajan toiminnasta, ja niin hyvin suosittu verstas lakkautettiin säästösyistä kokonaan vuonna 2011. Sosiaali- ja terveysvirastossa ei osattu nähdä sen arvoa (edit: tästä sote-lautakunnan lausunnosta ilmenee, että käsityöpaja nähdään liian ammattimaisena yksin sote-viraston alaisena kuntouttavana yksikkönä).

Lautakuntamme antoi puuveistosten kunnostamista ja uusienkin tuottamista yksioikoisesti myötäilevän lausunnon, joka vahvasti ilmentää myös rakennusviraston positiivista suhtautumista asiaan. Miksipä yhä toimivan ja laadukkaasta työstä palkitun Uusix-verstaan yhteyteen ei voisi laajentaa yksikköä, joka pystyisi samaan kuin Toivosen porukka? Puuverstas on jo olemassa.

2. Erottajalle uusi kaava

Svenska Teaternin molemmin puolin ulottuva Erottajan katuaukio on saamassa uuden asemakaavan. Bussiliikenne on poistumassa alueelta ja siten tämä kaupunkimme keskustan paraatipaikka saa uuden ilmeen. Ja hyvä niin. Rakennusviraston asiantuntijat oivasti huomauttivat kaavassa olevan kahvilakioskin pienuudesta, joka ei vastaa nykyajan vaatimuksia.

Erottaja asemakaava

Tämän lisäksi lausunnossa on myös kappale, jossa katsotaan alueella olevan puuryhmä ja puurivejä, joita ei ole pakko säilyttää nykyisessä muodossa. Pörrö oli toista mieltä ja katsoi, että nykyiset puut tulisi jatkossa merkitä säilytettäviksi. Tuin tätä näkemystä, mutta emme saaneet kannatusta ja niin hävisimme äänestyksen äänin 5-2.

 3. Rengaslukkofarssi

Tässä kesän aikana rakennusvirasto on saanut paljon julkisuutta, ja valitettavasti muutamaan otteeseen varsin ikävässä valossa. Maanantaina uutisoitiin, kuinka toistuvien pysäköintivirheiden taltuttamiseksi hankitut rengaslukot pölyttyvät jossain virastotalon uumenissa, vaikka lautakuntamme on päättänyt niiden käyttöönotosta jo aikapäiviä sitten.

Tämä tilanne on helposti luettavissa jonkinasteiseksi vitkutteluksi ja päätöksen pyörtämiseksi, johon puheenjohtamamme Jarmo Nieminen vahvasti ottikin kantaa.

Muu lautakunta jatkoi kokouksessa samalla linjalla.Tuntuu perin kummalliselta, että virkakoneisto on ottanut näin negatiivisen kannan ennen kuin lukkoja on asennettu yhtäänkään autoon! Ensin tulee kokeilla ja kerätä kokemuksia, jonka jälkeen on mahdollisuus muokata käytäntöjä palautteen perusteella. Vasta tämän jälkeen voimme katsoa, että ovatko lukot toimiva osa palettia vai eivät. Vertailupohjaakin on, esimerkiksi Kuopiosta.

Ja vaikka autojen siirrot välivarastoihin toimisivat kuinka hyvin niin varmasti kaikille Helsingissä liikkuville on selvää, että pysäköintivirheitä tehdään yhä PALJON. Kaikki keinot on syytä hyödyntää.

Lautakunta penäsi tarkkaa aikataulua käyttöönotolle. Saamme sen ensi viikon kokoukseen.

Aiheet:

55 Antti Möller

Antti Möller

Helsinkiläinen paikallispoliitikko, koulutus- ja kasvatuslautakunnan suomenkielisen jaoston jäsen, viestintäasiantuntija, freelancer-kirjoittaja, Konepaja-liikkeen aktiivi ja perheenisä.

Tue kampanjaani